Dieta (166 Wątki)
Ksylitol i słód ryżowy
Data utworzenia : 2024-04-18 20:37 | Ostatni komentarz 2024-05-03 20:02
Wątek edytowany: 2024-04-18 22:14
Drogie mamy czy slyszalyscie o tym że małym dzieciom można dosładzać np kwaśny kompot ksylitolem albo słodem ryżowym ?
Ksylitol pozyskiwany jest z brzozowej kory. Ma działania antybakteryjne i zwiększające odporność, polecany jest alergikom. Ksylitol zmniejsza także rozwój próchnicy, stosowany jest nawet w pastach do zębów (zastępuje fluor).
Słód ryżowy zawiera głównie (łatwo przyswajaną przez nasz organizm) maltozę. Ta naturalna substancja słodząca poprawia trawienie, uwalnia od zastojów pokarmowych i wzmacnia żołądek. Świetnie zachowuje się w wysokich temperaturach, dzięki czemu można nią słodzić nie tylko herbatę, ale też dodawać np. do wypieków.
Wcześniej źle napisałam nie niemowlętom a małym dzieciom:)
2024-05-03 20:02
Rzeczywiście miód ma niższe IG niż cukier, ale za to łyżeczka miodu ma większy ładunek glikemiczny od łyżeczki cukru, więc dla diabetyków niekoniecznie będzie lepszy. Ciężko też ocenić jakie dokładnie IG ma miód, czasem jest sporo a czasem niewiele niższe od cukru. Natomiast na pewno ma cenne minerały i składniki odżywcze, których cukier nie ma.
Na posiłek trzeba patrzeć całościowo. Nawet na zwykły cukier jest miejsce w diecie. Tylko warto mieć świadomość gdzie go znajdziemy, żeby wiedzieć ile go zjadamy (albo dajemy dziecku), bo łatwo jest przesadzić z jego ilością.
2024-04-29 20:37
Miód ma niższy indeks glikemiczny niż cukier oraz mniej kalorii więc to nie to samo
2024-04-29 00:08
Jeżeli zastanowimy się nad tym jak organizm trawi cukier to wyjdzie na to, że wszystko jedno czy dosłodzimy coś miodem, ksylitolem czy zwykłym cukrem. Organizm potraktuje to tak samo, bo to wszystko cukry proste, podobnie jak fruktoza z banana czy daktyli. Banan, daktyle czy miód mają jednak więcej składników odżywczych. A ksylitol mniej kalorii i dodatkowo przeciwdziała próchnicy. Dlatego warto słodzić owocami, ale też nic złego się nie stanie jak użyjemy zwykłego cukru. Najważniejsze to używać wszystkiego z umiarem.
2024-04-22 21:49
Jestem zwolenniczką dodawania do słodzenia posiłków/wypieków: miodu, daktyli w proszku lub suszonych albo banana. Jeśli chodzi o napoje to mój syn pije tylko wodę a ja sama stosuję do kawy klasyczny cukier.
2024-04-20 21:24
Ja herbaty nie słodzę ale np gorzkiej kawy nie wypiję no nie da rady próbowałam się zmusić przez kilka dni ale mi nie smakuje więc stwierdziłam że nie będę się męczyć kawę piję słodką;)
Dlatego właśnie że są różne opinie mam na ten temat pytam was co sądzicie chociaż mi osobiście te nazwy kojarzą się bardzo chemicznie
2024-04-20 10:19
też zdecydowanie wolę dosładzać miodem. Fajne opcje to naturalne soki, malinowy jest idealny. Truskawkowy też bardzo lubię.
2024-04-19 17:43
Ja sama nie słodzę ani herbaty ani kawy . Nie mam też w domu nawet cukru . Mam tylko cukier puder i używam go do pieczenia raczej. Moja córka ma teraz 3 lata i od początku jest też nauczona pić herbatę bez cukru jak już to dosładzam jej sokiem malinowym albo miodem. Chociaż ostatnio na świętach gdzie tu sobie dawał cukier do herbaty i ją to po prostu bardzo zaciekawiło i powiedziałam że też chcę spróbować no i ewidentnie i to posmakowało bo na następny dzień też chciała i po jakimś czasie akurat się złożył że jedliśmy wspólnie kolację to też prosiła o cukier no ale u nas w domu nie prosi
2024-04-19 16:50
O pierwsze słyszę , chociaż mało jestem za takimi nowościami;) najlepiej nie dosładzać a jak trzeba to trzeba;) a miody z tego co słyszałam , to nie podaje się do pierwszego roku życia.